nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Truffaut
 [Tryfó], François, *6.2.1932 (Paříž, Francie) – †21.10.1984 (Neuilly-sur-Seine u Paříže...

Morissette
 Alanis Nadine, *1.6.1974 (Ottawa), kanadská písničkářka. V deseti letech vystupovala v ...

Coppola
 [Kopola], Sofia, *14.5.1971 (New York, USA), americká filmová režisérka, scenáristka, herečka a ...

Stone
 [Stoun], Sharon, *10.3.1958 (Meadville, Pensylvánie, USA), americká filmová herečka. Studovala...

Affleck
 Ben, *15.8.1972 (Berkeley, Kalifornie, USA), vlastním jménem Benjamin Geza Affleck, americký filmový...


dropovití
Otididae – čeleď velkých ptáků z řádu krátkokřídlých. Dosahují hmotnosti přes 20 kg. Některé druhy mají výraznou pohlavní dvojtvárnost a vyznačují se zvláštními pohyby při toku. Známo 22 druhů. Žijí na stepích a polích Evropy, Asie, Afriky a Austrálie. druh Choriotis nigriceps je ohrožen vyhynutím. V České republice hnízdí drop velký, Otis tarda, na polích jižní Moravy; přes přísnou ochranu mizí. Dva další druhy – drop malý, Otis tetrax, a drop chocholatý, Chlamydotis undulata, do České republiky zalétnou jen zřídka.


 

Odkazující hesla: krátkokřídlí, step
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 25.7.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.