nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Rivette
 [Rivet žak], Jacques, *1.3.1928 (Rouen, Francie), vlastním jménem Jacques Pierre Louis Rivette...

Weaver
 [Vívr], Sigourney, *8.10.1949 (New York, USA), vlastním jménem Susan Alexandra Weaver, americká...

Brzobohatý
 Radoslav, *13.9.1932 (Vrútky, Slovensko) – †12.9.2012 (Praha, Česká republika), český filmový...

Janoušek
 Slávek, *9.9.1953 (Ústí nad Orlicí), český folkový písničkář. Po absolvování pedagogické fakulty...

Zapletal
 Zdeněk, *3.9.1951 (Kyjov), český spisovatel. Do pěti let žil v Bzenci, poté se přestěhoval do...


droby
Souhrnné označení pro poživatelné orgány a části těl jatečných zvířat, které nepatří do masa v jateční úpravě. Získávají se při bourání masa. Patří sem játra, ledviny, srdce, slezina, mozek, jazyk, plíce, vemeno, dršťky, brzlík, býčí žlázy, mícha, hlavy hovězí, telecí a skopové, krvavý ořez aj. Z hlediska výživy člověka jsou některé droby významné pro vysoký obsah vitamínů (skupiny B) a minerálních látek. Využívají se v masném i farmaceutickém průmyslu i v kulinářské úpravě. Jsou málo údržné, zkáze se zabrání rychlým zchlazením.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 8.8.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.