nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Hlaváčová
 Jana, *26.3.1938 (Praha, Československo), česká divadelní, filmová a televizní herečka...

Maxa
 Martin, *15.3.1961 (Most), vlastním jménem Ivan Varga, český hudebník, zpěvák a malíř...

Kulhánek
 Jiří, *31.12.1967 (Brandýs nad Labem), český spisovatel, autor knih na pomezí žánru sci-fi a ...

Lumet
 [Lamet], Sidney, *25.6.1924 (Filadelfie, USA) – †9.4.2011 (New York, USA), americký filmový...

Bílá
 Lucie, *7.4.1966, vlastním jménem Hana Zaňáková, česká zpěvačka a herečka. Se zpěvem začínala...


droby
Souhrnné označení pro poživatelné orgány a části těl jatečných zvířat, které nepatří do masa v jateční úpravě. Získávají se při bourání masa. Patří sem játra, ledviny, srdce, slezina, mozek, jazyk, plíce, vemeno, dršťky, brzlík, býčí žlázy, mícha, hlavy hovězí, telecí a skopové, krvavý ořez aj. Z hlediska výživy člověka jsou některé droby významné pro vysoký obsah vitamínů (skupiny B) a minerálních látek. Využívají se v masném i farmaceutickém průmyslu i v kulinářské úpravě. Jsou málo údržné, zkáze se zabrání rychlým zchlazením.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 8.8.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2016, OPTIMUS s.r.o.