nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Pastrňák
 Radek, *18.10.1963, český skladatel a textař, vedoucí osobnost skupiny Buty. Vystudoval SPŠ...

Cruz
 Penélope, *28.4.1974 (Madrid, Španělsko), vlastním jménem Penélope Cruz Sánchez, španělská filmová...

John
 [Džon], Sir Elton. *25.3.1947, vlastním jménem Reginald Kenneth Dwight, britský zpěvák, klavírista...

Frühlingová
 Iva, *11.5.1982 (Litvínov), česká modelka a zpěvačka. Ve čtrnácti letech odcestovala díky...

Washington
 [Vošingtn], Denzel, *28.12.1954 (Mount Vernon, New York, USA), americký filmový a televizní...


droby
Souhrnné označení pro poživatelné orgány a části těl jatečných zvířat, které nepatří do masa v jateční úpravě. Získávají se při bourání masa. Patří sem játra, ledviny, srdce, slezina, mozek, jazyk, plíce, vemeno, dršťky, brzlík, býčí žlázy, mícha, hlavy hovězí, telecí a skopové, krvavý ořez aj. Z hlediska výživy člověka jsou některé droby významné pro vysoký obsah vitamínů (skupiny B) a minerálních látek. Využívají se v masném i farmaceutickém průmyslu i v kulinářské úpravě. Jsou málo údržné, zkáze se zabrání rychlým zchlazením.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 8.8.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.