nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Owen
 [Ouvn], Clive, *3.10.1964 (Keresley, Coventry, Warwickshire, Velká Británie), britský televizní...

Trier
 Lars von, *30.4.1956 (Kodaň, Dánsko), dánský filmový a televizní režisér, scenárista...

Nohavica
 Jaromír, *7.6.1953 (Ostrava), český písničkář, textař, básník, překladatel. Pracoval jako dělník...

Brzobohatý
 Radoslav, *13.9.1932 (Vrútky, Slovensko) – †12.9.2012 (Praha, Česká republika), český filmový...

Smoljak
 Ladislav, *9.12.1931 (Praha, Československo) – †6.6.2010 (Kladno, Česká republika), český...


droby
Souhrnné označení pro poživatelné orgány a části těl jatečných zvířat, které nepatří do masa v jateční úpravě. Získávají se při bourání masa. Patří sem játra, ledviny, srdce, slezina, mozek, jazyk, plíce, vemeno, dršťky, brzlík, býčí žlázy, mícha, hlavy hovězí, telecí a skopové, krvavý ořez aj. Z hlediska výživy člověka jsou některé droby významné pro vysoký obsah vitamínů (skupiny B) a minerálních látek. Využívají se v masném i farmaceutickém průmyslu i v kulinářské úpravě. Jsou málo údržné, zkáze se zabrání rychlým zchlazením.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 8.8.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.