nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Dubský
 Eduard, *19.11.1911 (Jihlava) – †2.3.1989 (Praha), vlastním jménem Eduard Neckář, český herec...

Monroe
 Marilyn, *1.6.1926 (Los Angeles, USA) – †5.8.1962 (Los Angeles, USA), vlastním jménem Norma...

Coppola
 [Kopola], Sofia, *14.5.1971 (New York, USA), americká filmová režisérka, scenáristka, herečka a ...

Jelínek
 Rudolf, *27.2.1935 (Kutná Hora), český herec. V mládí hrál v ochotnickém spolku, v ...

Hunt
 [Hant], Helen, *15.6.1963 (Los Angeles, Kalifornie, USA), vlastním jménem Helen Elizabeth Hunt...


droby
Souhrnné označení pro poživatelné orgány a části těl jatečných zvířat, které nepatří do masa v jateční úpravě. Získávají se při bourání masa. Patří sem játra, ledviny, srdce, slezina, mozek, jazyk, plíce, vemeno, dršťky, brzlík, býčí žlázy, mícha, hlavy hovězí, telecí a skopové, krvavý ořez aj. Z hlediska výživy člověka jsou některé droby významné pro vysoký obsah vitamínů (skupiny B) a minerálních látek. Využívají se v masném i farmaceutickém průmyslu i v kulinářské úpravě. Jsou málo údržné, zkáze se zabrání rychlým zchlazením.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 8.8.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.