nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Kotek
 Vojtěch (Vojta), *8.1.1988 (Praha, Česká republika), český filmový, televizní a divadelní herec...

Kryl
 Karel, *12.4.1944 (Kroměříž) – †3.3.1994, český písničkář a básník. Jeho otec i ...

Dido
 *25.12.1971 (Londýn), plným jménem Florian Cloud De Bounevialle Armstrong, britská zpěvačka. Od pěti...

Moskalyk
 Antonín, *11.11.1930 (Chust, Podkarpatská Rus, dnešní Ukrajina) – †27.1.2006 (Brno), významný...

Hendrix
 Jimi, *27.11.1942 – †18.9.1970, vlastním jménem James Marshall Hendrix, americký kytarista...


droby
Souhrnné označení pro poživatelné orgány a části těl jatečných zvířat, které nepatří do masa v jateční úpravě. Získávají se při bourání masa. Patří sem játra, ledviny, srdce, slezina, mozek, jazyk, plíce, vemeno, dršťky, brzlík, býčí žlázy, mícha, hlavy hovězí, telecí a skopové, krvavý ořez aj. Z hlediska výživy člověka jsou některé droby významné pro vysoký obsah vitamínů (skupiny B) a minerálních látek. Využívají se v masném i farmaceutickém průmyslu i v kulinářské úpravě. Jsou málo údržné, zkáze se zabrání rychlým zchlazením.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 8.8.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.