nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Jirásková
 Jiřina, *17.2.1931 (Praha, Československo) – †7.1.2013 (Praha, Česká republika), významná...

Hegerlíková
 Antonie, *27.11.1923 (Bratislava, Československo) – †11.12.2012 (Praha, Česká republika...

The Cranberries
 Irská hudební skupina založená v roce 1989 pod názvem Cranberry Saw Us a ve složení: Noel...

Jackson
 Peter, *31.10.1961 (Wellington, Nový Zéland), novozélandský filmový režisér, producent a ...

Filipovská
 Pavlína, *28.5.1941 (Praha), česká zpěvačka, herečka a moderátorka, dcera F. Filipovského...


alantoin
[Řečtina], (allantoin, alantan, alloxantin, paxyl, allantol), krystalická, průhledná a bezbarvá látka, bez chuti a zápachu, molární hmotnost 158,1164 g/mol, (2,5-dioxo-4-imidazolidinyl), chemický vzorec C4H6N4O3, bod tání 230°C, rozpustnost ve vodě 0,5% při 25°C (volně rozpustný v zásadách), pH 4–6 (0,5% roztok), za běžných podmínek stabilní. Produkt metabolického odbourávání purinových sloučenin u většiny savcůdvoukřídlého hmyzu. Používá se v lékařství na podporu hojení lokálních ran a infekcí, působí lokálně mírně anesteticky. Pro své mírně zvláčňující, adstringentní a epitelizační (regenerace pokožky) účinky je také v kosmetice často součástí zubních past, ústních vod, krémů na holení, šamponů, přípravků proti akné, rtěnek a dalších kosmetických přípravků. Je účinný už v malých koncentracích 0,1% – 0,2%. Je možné ho vyrobit například oxidací kyseliny močové. Získává se například z javoru, kostivalu, černého kořene.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 12.4.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.