nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Black milk
 [Blek milk, anglicky černé mléko], české dívčí pěvecké trio založené roku 2002 a tvořené...

Němec
 Jan, *12.7.1936 (Praha, Československo), český filmový režisér, scenárista, pedagog a ...

Toušlová
 Iveta, *1968, česká televizní moderátorka a redaktorka. Vystudovala obor český jazyk –...

Vonnegut
 [Vonygat], Kurt, *11.11.1922 (Indianapolis) – †11.4.2007 (New York), americký prozaik a ...

Monyová
 Simona, *17.3.1967 (Brno), česká spisovatelka. Vystudovala psychologii na pedagogické fakultě, poté...


datlovník
[italština < řečtina], palma datlová, Phoenix dactylifera – jednoděložná, dvoudomá rostlina z čeledi arekovitých, původně ze severní Afriky a Arábie. Pěstuje se v subtropických aridních oblastech celého světa pro jedlé, masité, jednosemenné bobule – datle, obsahující ve zralém stavu až 70% sacharidů. Datle se konzumují polozralé, ve zralém stavu se mohou různě upravovat (sušením, vařením), popřípadě se zpracovávají na džem a sirup. Z květenství samčích palem se získává sladká míza, která se zkvašuje na palmové víno. Vegetační vrchol palmy se pojídá jako palmové zelí. Z řapíku listů se získává hrubé vlákno, listy se splétají v rohože. Datlovníky patří k dřevinám nejnáročnějším na teplotu během vegetace; kvalitní datle dozrávají jen v místech, kde průměrná měsíční teplota přesahuje 30°C. Množí se odnožemi, plodit začíná 4–5 let po výsadbě. Datle dozrávají za 5–10 měsíců. Průměrně se sklízí 45–70 kg datlí z palmy. Odrůdy se dělí na štavnaté, polosuché a suché. Hlavními světovými producenty jsou Irák, Egypt, Írán, Saúdská Arábie, Alžírsko.


 

Odkazující hesla: chráněné rostliny, Sahara, Sjednocené arabské emiráty
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 27.8.2004
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.