nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Jankovskij
 Oleg, *23.2.1944 (Saratov, Kazaschstán, Sovětský svaz) – †20.5.2009 (Moskva, Rusko, na...

Giamatti
 Paul, *6.6.1967 (New Haven, Connecticut, USA), vlastním jménem Paul Edward Valentine Giamatti...

Hackenschmied
 Alexander, *17.12.1907 (Linz, Rakousko) – †26.7.2004 (New York, USA), americký fotograf a ...

Jones
 Terry, *1.2.1942 (Colwyn Bay, Clwyd, Wales), britský herec, scenárista, režisér, člen skupiny Monty...

Graham
 Benjamin, *8.5.1894 (Londýn) – †21.9.1976, americký ekonom a investor. Od mládí žil...


cukrovar
Průmyslový závod na výrobu cukru z řepy cukrové nebo třtiny cukrové. Surový cukr se vyrábí v surovárnách a čistí se přes afinádu a klér na tzv. rafinádu v rafinériích. Surovárny a rafinérie pracují obvykle jako závody smíšené. Čistý cukr se zpracovává na různé tvary, například na moučku, krupici, krystal, homole, kostky, kubesy, chips, concassé. – První větší cukrovary vznikaly u nás v první polovině 19. století (Velké Ufany a Vojnice v roce 1830, Dobrovice v roce 1831).


 

Odkazující hesla: mísidlo
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 18.7.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.