nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Graham
 Benjamin, *8.5.1894 (Londýn) – †21.9.1976, americký ekonom a investor. Od mládí žil...

Šabach
 Petr, *23.8.1951 (Praha), český spisovatel. Studoval na střední knihovnické škole, po 1. ročníku...

Horáček
 Michal, *23.7.1952 (Praha), český básník, textař a spisovatel. Po maturitě absolvoval osm...

Grass
 Günter, *16.10.1927 (Gdaňsk), německý prozaik, básník a dramatik polského původu. Po druhé...

Cage
 [Kejdž], Nicolas, *7.1.1964 (Long Beach, Kalifornie, USA), vlastním jménem Nicolas Kim Coppola...


cukrovar
Průmyslový závod na výrobu cukru z řepy cukrové nebo třtiny cukrové. Surový cukr se vyrábí v surovárnách a čistí se přes afinádu a klér na tzv. rafinádu v rafinériích. Surovárny a rafinérie pracují obvykle jako závody smíšené. Čistý cukr se zpracovává na různé tvary, například na moučku, krupici, krystal, homole, kostky, kubesy, chips, concassé. – První větší cukrovary vznikaly u nás v první polovině 19. století (Velké Ufany a Vojnice v roce 1830, Dobrovice v roce 1831).


 

Odkazující hesla: mísidlo
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 18.7.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2016, OPTIMUS s.r.o.