nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Hirschbiegel
 Oliver, *26.3.1957 (Hamburk, Německo), německý filmový a televizní režisér a příležitostný...

Brousek
 Otakar st., *28.9.1924 (Krhanice u Benešova, Československo) – †14.3.2014 (Praha, Česká...

Hunebelle
 [Űnbel], André, *1.9.1896 (Meudon, Francie) -†27.11.1985 (Nice, Francie), francouzský filmový...

Menzel
 [Mencl], Jiří, *23.2.1938 (Praha), český filmový a divadelní režisér, scenárista a herec...

Hlas
 Ivan, *10.5.1954 (Praha), český hudebník, skladatel a zpěvák. Vyučil se knihkupcem, po...


cukrovar
Průmyslový závod na výrobu cukru z řepy cukrové nebo třtiny cukrové. Surový cukr se vyrábí v surovárnách a čistí se přes afinádu a klér na tzv. rafinádu v rafinériích. Surovárny a rafinérie pracují obvykle jako závody smíšené. Čistý cukr se zpracovává na různé tvary, například na moučku, krupici, krystal, homole, kostky, kubesy, chips, concassé. – První větší cukrovary vznikaly u nás v první polovině 19. století (Velké Ufany a Vojnice v roce 1830, Dobrovice v roce 1831).


 

Odkazující hesla: mísidlo
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 18.7.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.