nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Sequens
 Jiří, *23.4.1922 (Brno) – †21.1.2008 (Praha), český filmový a televizní režisér a ...

Fischl
 [Fišl], Viktor, *30.6.1912 (Hradec Králové) – † 28.5.2006 (Jeruzalém), český diplomat, básník...

Olmer
 Vít, *19.6.1942, český herec, režisér a scenárista. Absolvoval Divadlení akademii múzických...

Těžkej pokondr
 České pěvecké duo tvořené od roku 1995 moderátory rádia Evropa 2 Romanem Ondráčkem (*26.7.1966...

Moučka
 Jaroslav, *9.11.1923 (Studená u Dačic, Československo) – †26.12.2009 (Praha, Česká...


citrónová kyselina
Organická kyselina (HOOCCH2)2C(OH)COOH, 2-hydroxypropan-1,2,3,-trikarboxylová kyselina. Bezbarvá krystalická látka, teplota tání 153 °C, dobře rozpustná ve vodě. Je velmi rozšířená v přírodě, zejména v citrónech a dalších plodech. Význačuje se účastní metabolismu živých organismů. Vyrábí se zkvašováním cukerných roztoků. Používá se například v potravinářství, barvářství, průmyslu umělých hmot a změkčovadel. Uplatňuje se i jako fotochemikálie.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 16.8.2000
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.