nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Gajerová
 Naděžda, *11.3.1928 (Brno), rodným jménem Naděžda Mauerová, česká herečka, libretistka, textařka...

Filipovský
 František, *23.9.1907 (Přelouč) – †26.10.1993 (Praha), český herec. Od dětství se u něj...

Troška
 Zdeněk, *18.5.1952 (Strakonice), český filmový, televizní a divadelní režisér. Střední školu...

Landa
 Daniel, *4.11.1968 (Praha), český herec, skladatel a scenárista. Vystudoval hudebně-dramatický...

Stefani
 Gwen Renee, *3.10.1969 (Anaheim, Kalifornie), americká zpěvačka a herečka. V roce 1986 se...


citrónová kyselina
Organická kyselina (HOOCCH2)2C(OH)COOH, 2-hydroxypropan-1,2,3,-trikarboxylová kyselina. Bezbarvá krystalická látka, teplota tání 153 °C, dobře rozpustná ve vodě. Je velmi rozšířená v přírodě, zejména v citrónech a dalších plodech. Význačuje se účastní metabolismu živých organismů. Vyrábí se zkvašováním cukerných roztoků. Používá se například v potravinářství, barvářství, průmyslu umělých hmot a změkčovadel. Uplatňuje se i jako fotochemikálie.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 16.8.2000
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2017, OPTIMUS s.r.o.