nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Vorel
 Tomáš, *2.6.1957 (Praha), český filmový a televizní režisér, scenárista, producent a herec...

Peha
 Slovenská hudební skupina založená roku 1997 v Prešově ve složení Katarína Knechtová (zpěv...

Bon Jovi
 Americká hudební skupina založená roku 1983 v New Jersey ve složení Jon Bon Jovi (*2.3.1962...

Cuarón
 Alfonso, *28.11.1961 (Mexico City, Mexiko), vlastním jménem Alfonso Cuarón Orozoo, mexický filmový...

Polański
 Roman, *18.8.1933 (Paříž, Francie), vlastním jménem Rajmund (Roman) Liebling, kosmopolitní (podle...


citrónová kyselina
Organická kyselina (HOOCCH2)2C(OH)COOH, 2-hydroxypropan-1,2,3,-trikarboxylová kyselina. Bezbarvá krystalická látka, teplota tání 153 °C, dobře rozpustná ve vodě. Je velmi rozšířená v přírodě, zejména v citrónech a dalších plodech. Význačuje se účastní metabolismu živých organismů. Vyrábí se zkvašováním cukerných roztoků. Používá se například v potravinářství, barvářství, průmyslu umělých hmot a změkčovadel. Uplatňuje se i jako fotochemikálie.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 16.8.2000
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2016, OPTIMUS s.r.o.