nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Pihan
 Roman, *20.5.1963 (Praha), český fotograf. Vystudoval elektrotechnickou fakultu ČVUT, působí v ...

Skupa
 Josef, *16.2.1892 – †6.1.1957, český loutkoherec, režisér a scénograf, středoškolský...

Springsteen
 Bruce, *23.9.1949, americký písničkář, zpěvák a kytarista. Od raného mládí se chtěl prosadit...

Smoljak
 Ladislav, *9.12.1931 (Praha, Československo) – †6.6.2010 (Kladno, Česká republika), český...

Coen
 Ethan, *21.9.1957 (Minneapolis, Minnesota, USA), americký filmový scenárista a producent a ...


citrónová kyselina
Organická kyselina (HOOCCH2)2C(OH)COOH, 2-hydroxypropan-1,2,3,-trikarboxylová kyselina. Bezbarvá krystalická látka, teplota tání 153 °C, dobře rozpustná ve vodě. Je velmi rozšířená v přírodě, zejména v citrónech a dalších plodech. Význačuje se účastní metabolismu živých organismů. Vyrábí se zkvašováním cukerných roztoků. Používá se například v potravinářství, barvářství, průmyslu umělých hmot a změkčovadel. Uplatňuje se i jako fotochemikálie.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 16.8.2000
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.