nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Dědeček
 Jiří, *13.2.1953 (Karlovy Vary), český písničkář, básník, textař, překladatel a autor...

Vorlíček
 Václav, *3.6.1930 (Praha), český filmový a televizní režisér a scenárista. V letech...

MacDowell
 [Mekdaul], Andie, *21.4.1958 (Gaffney, Jižní Karolína, USA), vlastním jménem Rosalie Anderson...

Menšík
 Vladimír, *9.10.1929 (Ivančice u Brna, Československo) – †29.5.1988 (Brno, Československo...

Kemr
 Josef, *20.6.1922 (Praha, Československo) – †15.1.1995 (Praha, Československo), významný český...


citrónová kyselina
Organická kyselina (HOOCCH2)2C(OH)COOH, 2-hydroxypropan-1,2,3,-trikarboxylová kyselina. Bezbarvá krystalická látka, teplota tání 153 °C, dobře rozpustná ve vodě. Je velmi rozšířená v přírodě, zejména v citrónech a dalších plodech. Význačuje se účastní metabolismu živých organismů. Vyrábí se zkvašováním cukerných roztoků. Používá se například v potravinářství, barvářství, průmyslu umělých hmot a změkčovadel. Uplatňuje se i jako fotochemikálie.


 
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 16.8.2000
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.