nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Zeman
 Miloš, *28.9.1944 (Kolín), český prognostik a politik. Prezident České republiky od roku 2013...

Thulin
 Ingrid, *27.1.1926 (Sollefteå) – †7.1.2004 (Stockholm), švédská filmová a divadelní...

Issová
 Martha, *22.3.1981 (Praha, Česká republika), česká filmová, televizní a divadelní herečka...

Dvorská
 Milena, *7.9.1938 (Prostějov, Československo) – †22.12.2009 (Praha, Česká republika), česká...

Gajerová
 Naděžda, *11.3.1928 (Brno) – †8.1.2017 (Praha), rodným jménem Naděžda Mauerová, česká herečka...


blanšírování
[Francouzština], potravinářství, předehřívání, předváření. Je to prudký a krátkodobý záhřev (80–100 °C), například ovoce, zeleniny, k inaktivaci oxidačních enzymů a vypuzení vzduchu, popřípadě k dosažení koloidně chemických změn rostlinných pletiv. Funkční obdobou blanšírování při zpracování tukových tkání je vytavování.


 

Odkazující hesla: antioxidace
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 29.5.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.