nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Ulrych
 Petr, *21.2.1944 (Hradec Králové), český zpěvák, skladatel a textař. Vystudoval leteckou...

Polański
 Roman, *18.8.1933 (Paříž, Francie), vlastním jménem Rajmund (Roman) Liebling, kosmopolitní (podle...

McDowell
 [Mekdaul], Malcom, *13.6.1943 (Leeds, Velká Británie), vlastním jménem Malcolm John Taylor...

Besson
 Luc, *18.3.1959 (Paříž, Francie), francouzský filmový režisér, scenárista a producent. Dětství...

Sestry Steinovy
 České hudební duo tvořené sestrami Karolinou Kamberskou a Lucií Steinhauserovou (obě kytara...


škrob
Polysacharid, složitá organická makromolekulární látka složená z amylózy (asi 20 %) a amylopektinu (asi 80 %), tvořených několika tisíci molekulami glukózy. Obecný vzorec (C6H10O5)n, základní stavební jednotka D-glukopyranosa. Konečný produkt fotosyntézy v rostlinách. Patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy. Je zásobní látkou v některých rostlinách (bramborech, kukuřici, pšenici, rýži). Škrob není alkoholicky zkvasitelný, teprve enzymaticky se odbourává na zkvasitelné sacharidy. Zahříváním škrobu se tvoří škrobový maz, jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza. Pražením škrobu se tvoří dextrin. Škrob se používá například v potravinářství v kvasném průmyslu, pro výrobu škrobových derivátů.


 

Odkazující hesla: aditiva, akrylamid, aukubová mozaika, bordeauxská jícha, ethanol, glykosidy, med, polysacharidy, sloučenina, statocyty, škrobárenství, škrobárna, škrobení, škrobové mléko, škrobové zrno
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.10.2005
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.