nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Stewart
 Rod, *10.1.1945 (Londýn), plným jménem Roderick David Stewart, britský zpěvák. Svou kariéru začal...

Caine
 [Kejn], Michael, Sir, *14.3.1933 (Londýn, Velká Británie), vlastním jménem Maurice Joseph...

Blanchett
 Cate, *14.5.1969 (Clayton, Melbourne, Austrálie), vlastním jménem Catherine Elise Blanchett...

Hitchcock
 [Hičkok], Alfred, *13.8.1899 (Leytonstone, Londýn, Velká Británie) – †29.4.1980 (Los Angeles...

Sedláček
 Robert, *7.6.1973 (Gottwaldov, dnešní Zlín, Česká republika), český filmový režisér a ...


škrob
Polysacharid, složitá organická makromolekulární látka složená z amylózy (asi 20 %) a amylopektinu (asi 80 %), tvořených několika tisíci molekulami glukózy. Obecný vzorec (C6H10O5)n, základní stavební jednotka D-glukopyranosa. Konečný produkt fotosyntézy v rostlinách. Patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy. Je zásobní látkou v některých rostlinách (bramborech, kukuřici, pšenici, rýži). Škrob není alkoholicky zkvasitelný, teprve enzymaticky se odbourává na zkvasitelné sacharidy. Zahříváním škrobu se tvoří škrobový maz, jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza. Pražením škrobu se tvoří dextrin. Škrob se používá například v potravinářství v kvasném průmyslu, pro výrobu škrobových derivátů.


 

Odkazující hesla: aditiva, akrylamid, aukubová mozaika, bordeauxská jícha, ethanol, glykosidy, med, polysacharidy, sloučenina, statocyty, škrobárenství, škrobárna, škrobení, škrobové mléko, škrobové zrno
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.10.2005
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.