nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Müller
 Richard, *6.9.1961 (Hlohovec), slovenský zpěvák, textař a skladatel. Roku 1985 absolvoval...

Fellini
 [Feliny], Federico, *20.1.1920 (Rimini, Itálie) – †31.10.1993 (Řím, Itálie), italský filmový...

Brandauer
 Klaus Maria, *22.6.1944 (Bad Aussee, Štýrsko, Rakousko), vlastním jménem Klaus Georg Steng, rakouský...

John
 [Džon], Sir Elton. *25.3.1947, vlastním jménem Reginald Kenneth Dwight, britský zpěvák, klavírista...

Haas
 Hugo, *18.2.1901 (Brno, Rakousko-Uhersko) – †1.12.1968 (Vídeň, Rakousko), významný český...


škrob
Polysacharid, složitá organická makromolekulární látka složená z amylózy (asi 20 %) a amylopektinu (asi 80 %), tvořených několika tisíci molekulami glukózy. Obecný vzorec (C6H10O5)n, základní stavební jednotka D-glukopyranosa. Konečný produkt fotosyntézy v rostlinách. Patří mezi fyziologicky a hospodářsky nejdůležitější polysacharidy. Je zásobní látkou v některých rostlinách (bramborech, kukuřici, pšenici, rýži). Škrob není alkoholicky zkvasitelný, teprve enzymaticky se odbourává na zkvasitelné sacharidy. Zahříváním škrobu se tvoří škrobový maz, jeho hydrolýzou vzniká škrobový sirup, škrobový cukr a glukóza. Pražením škrobu se tvoří dextrin. Škrob se používá například v potravinářství v kvasném průmyslu, pro výrobu škrobových derivátů.


 

Odkazující hesla: aditiva, akrylamid, aukubová mozaika, bordeauxská jícha, ethanol, glykosidy, med, polysacharidy, sloučenina, statocyty, škrobárenství, škrobárna, škrobení, škrobové mléko, škrobové zrno
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.10.2005
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.