nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Zelazny
 Roger, *13.5.1937 – †14.6.1995, americký spisovatel. Po studiích pracoval v letech...

Páral
 Vladimír, *10.8.1932 (Praha), český spisovatel. Dětství prožil v Brně, v Pardubicích...

Toušlová
 Iveta, *1968, česká televizní moderátorka a redaktorka. Vystudovala obor český jazyk –...

Nerez
 Česká hudební folková skupina vzniklá roku 1981 z dueta Vřešťál & Sázavský. Zakládajícími členy...

Robbins
 Tim, *16.10.1958 (West Covina, Kalifornie, USA), vlastním jménem Timothy Francis Robbins, americký...


olivovník
Olea – rod dvouděložných rostlin z čeledi olivovníkovitých, původně z tropických a subtropických oblastí. Je známo asi 85 druhů. Druh Olea europaea, původně z mediteránní oblasti, je stará kulturní rostlina pěstovaná pro olejnaté plody (peckovice) – olivy. Z oliv se získává vysoce kvalitní jedlý olej nebo se používají k přípravě jídel. Zralé olivy nejsou v čerstvém stavu jedlé. Olej se z nich získává opakovaným lisováním, při mírném tlaku se získává nejkvalitnější olej, tzv. panenský, lisováním za vyššího tlaku se získává tzv. olej brabancový, který má velmi dobrou potravinářskou kvalitu, lisováním vysokým tlakem při zvýšené teplotě se získává olej pro technické účely. K jídlu se olivy připravují buď prosolováním, nebo se nechají projít procesem mléčného kvašení. Z jednoho vzrostlého stromu se ročně získává asi 20 – 60 kg oliv, výnosy z 1 ha plantáže jsou 3 – 10 tun. Stromy se dožívají stáří až několika set let.


 

Odkazující hesla: Biskra, forzýtie, olejniny, Stromboli
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 23.8.2006
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2019, OPTIMUS s.r.o.