nastavit jako výchozí stránku
   
   kultura

Gorillaz
 Britská hudební skupina, která je v médiích prezentována jako společenství čtyř kreslených...

Huston
 [Hjústn], John, *5.8.1906 (Nevada, Missouri, USA) – †28.8.1987 (Middletown, Rhode Island, USA...

Peckinpah
 [Pekinpeh], Sam, *21.2.1925 (Fresno, Kalifornie, USA) – †28.12.1984 (Inglewood, Kalifornie...

Farrell
 Colin, *31.3.1976 (Dublin, Irsko), irský filmový herec. Původně se chtěl stát profesionálním...

Hegerová
 Hana, *20.10.1931 (Bratislava), vlastním jménem Carmen Farkašová, česká zpěvačka a herečka...


askorbová kyselina
Vitamín C – důležitý faktor ve výživě, jejím hlavním zdrojem jsou brambory, některé druhy čerstvého ovoce a zeleniny. Kyselina askorbová se chová jako jednosytná kyselina a má silněě redukččníí účinky, je citlivá vůči kyslíku, vyšším teplotám a světlu. Při tepelné úpravě potravin se snadno ničí. Její nedostatek ve výživě vede k onemocnění zvanému skorbut (kurděje). Je vitamínem jen pro primáty a morčata, nikoli pro ostatní živočichy. Vyrábí se synteticky z glukosy. Používá se v lékařství, v potravinářství k obohacování potravin a ke konzervaci.


 

Odkazující hesla: Szent-Györgyi
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 3.12.2004
Autor:





Texty encyklopedických hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou
být ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

© 1999 - 2018, OPTIMUS s.r.o.