8:19 – Neděle 28. prosince 2014 – svátek: Bohumila (zítra: Judita)
hledat encyklopedická heslahledat obrázkyhledat videahledat zvukyčeskyenglishnápovědae-mail
  
podrobnější vyhledávání
úvod | hledání | připomínky | otázky | spolupráce | facebook | reklama | index 
nastavit jako výchozí stránku
   
   myšlenka nápověda

Desetkrát opakované se začne líbit.
Decies repetita placebit.
Horatius

   kultura nápověda

Linkin Park
 Americká hudební skupina působící ve složení: Chester Charles Bennington (zpěv), Michael Kenji...

Jelínek
 Rudolf, *27.2.1935 (Kutná Hora), český herec. V mládí hrál v ochotnickém spolku, v ...

Giamatti
 Paul, *6.6.1967 (New Haven, Connecticut, USA), vlastním jménem Paul Edward Valentine Giamatti...

Matonoha
 Tomáš, *13.3.1971 (Brno), český herec. V letech 1991–1995 studoval JAMU, v roce 1994...

Ondříček
 David, *23.6.1969 (Praha, Česká republika), český filmový režisér a producent. Je synem...

Grass
 Günter, *16.10.1927 (Gdaňsk), německý prozaik, básník a dramatik polského původu. Po druhé...

   pro nejbližší dny nápověda

28.12.2014 dnes

29.12.2014 pondělí

30.12.2014 úterý

31.12.2014 středa

1.1.2015 čtvrtek

2.1.2015 pátek

3.1.2015 sobota

4.1.2015 neděle


bourání masa fotografie (3)ilustracevideazvukymapyodkazy
Dělení jatečně upravených těl jatečných zvířat na jednotlivé menší části, které jsou většinou tvořeny jednotlivými anatomickými celky (názorné je to např. u plece nebo kýty). Součástí bourání masa je také jeho vykosťování a úprava spočívající v odstranění nežádoucích částí (např. šlach, chrupavek, znečištěných nebo pozměněných částí, tuku, atd.). Bourání masa je dvojího druhu – bourání pro výrobu a bourání pro výsek.
Bourání pro výrobu – bourání masa, které je určeno pro výrobu masných výrobků. Získaná surovina se dále dělí na skupiny podle jakostních parametrů (voda, tuk, celkové svalové bílkoviny, vazivové bílkoviny, čisté svalové bílkoviny). Úprava získaných částí většinou nebývá tak pečlivá jako u bourání pro výsek, protože se většina výrobního masa dále mělní. Výjimkou jsou masné výrobky sestávající z celých větších kusů masa, např. uzená masa, u kterých se redukují zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí. Pokud se vyrábějí uzená masa na kosti (uzené koleno, bok, krkovice aj.), tak se příslušný kus masa nevykosťuje.
Bourání pro výsek – bourání masa určeného pro prodej zákazníkovi (spotřebiteli) v obchodě. Závěrečná úprava je pečlivější než u bourání pro výsek. Redukují se zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí, tak aby byl výsledný kus masa atraktivní pro potenciálního zákazníka. Dále se mohou provádět také speciální úpravy, jako je např. odblaňování, čímž se zvyšuje kvalita masa.


dělení hovězí kýty


dělení hovězí plece


bourání masa


 

Odkazující hesla: droby, frikandó, garb, hrudí, hřbet, kližka, krk, kýta, masný průmysl, plec, podplečí, roštěnec, svíčková, šrůtka
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 10.11.2008
Autor:



Index Encyklopedie CoJeCo

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z -




Texty hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou být ochrannými
známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

©1999-2014, OPTIMUS s.r.o.