18:08 – Středa 26. listopadu 2014 – svátek: Artur (zítra: Xenie)
hledat encyklopedická heslahledat obrázkyhledat videahledat zvukyčeskyenglishnápovědae-mail
  
podrobnější vyhledávání
úvod | hledání | připomínky | otázky | spolupráce | facebook | reklama | index 
nastavit jako výchozí stránku
   
   myšlenka nápověda

Život zemřelých je uložen v paměti žijících.
Vita enim mortuorum in memoria est posita vivorum.

Cicero

   kultura nápověda

Wyler
 [Vajlr], William, *1.7.1902 (Mulhausen, tehdy německé Alsasko) – † 27.7.1981 (Beverly Hills...

Jarchovský
 Petr, *6.10.1966 (Praha, Československo), český filmový scenárista, dramaturg a pedagog. Po...

Menzel
 [Mencl], Jiří, *23.2.1938 (Praha), český filmový a divadelní režisér, scenárista a herec...

Nos
 Pepa, *16.5.1949 (Šumperk), český folkový písničkář. V letech 1974–1982 se profesionálně...

Ulrych
 Petr, *21.2.1944 (Hradec Králové), český zpěvák, skladatel a textař. Vystudoval leteckou...

Racek
 Ilja, *24.6.1930 (Praha), český herec. Po raných zkušenostech s loutkovým divadlem, vystudoval...

   pro nejbližší dny nápověda

26.11.2014 dnes

27.11.2014 čtvrtek

28.11.2014 pátek

29.11.2014 sobota

30.11.2014 neděle

1.12.2014 pondělí

2.12.2014 úterý

3.12.2014 středa


bourání masa fotografie (3)ilustracevideazvukymapyodkazy
Dělení jatečně upravených těl jatečných zvířat na jednotlivé menší části, které jsou většinou tvořeny jednotlivými anatomickými celky (názorné je to např. u plece nebo kýty). Součástí bourání masa je také jeho vykosťování a úprava spočívající v odstranění nežádoucích částí (např. šlach, chrupavek, znečištěných nebo pozměněných částí, tuku, atd.). Bourání masa je dvojího druhu – bourání pro výrobu a bourání pro výsek.
Bourání pro výrobu – bourání masa, které je určeno pro výrobu masných výrobků. Získaná surovina se dále dělí na skupiny podle jakostních parametrů (voda, tuk, celkové svalové bílkoviny, vazivové bílkoviny, čisté svalové bílkoviny). Úprava získaných částí většinou nebývá tak pečlivá jako u bourání pro výsek, protože se většina výrobního masa dále mělní. Výjimkou jsou masné výrobky sestávající z celých větších kusů masa, např. uzená masa, u kterých se redukují zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí. Pokud se vyrábějí uzená masa na kosti (uzené koleno, bok, krkovice aj.), tak se příslušný kus masa nevykosťuje.
Bourání pro výsek – bourání masa určeného pro prodej zákazníkovi (spotřebiteli) v obchodě. Závěrečná úprava je pečlivější než u bourání pro výsek. Redukují se zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí, tak aby byl výsledný kus masa atraktivní pro potenciálního zákazníka. Dále se mohou provádět také speciální úpravy, jako je např. odblaňování, čímž se zvyšuje kvalita masa.


dělení hovězí kýty


dělení hovězí plece


bourání masa


 

Odkazující hesla: droby, frikandó, garb, hrudí, hřbet, kližka, krk, kýta, masný průmysl, plec, podplečí, roštěnec, svíčková, šrůtka
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 10.11.2008
Autor:



Index Encyklopedie CoJeCo

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z -




Texty hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou být ochrannými
známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

©1999-2014, OPTIMUS s.r.o.