16:21 – Pondělí 28. července 2014 – svátek: Viktor (zítra: Marta)
hledat encyklopedická heslahledat obrázkyhledat videahledat zvukyčeskyenglishnápovědae-mail
  
podrobnější vyhledávání
úvod | hledání | připomínky | otázky | spolupráce | facebook | reklama | index 
nastavit jako výchozí stránku
   
   myšlenka nápověda

Jak má člověk vědět, co chce do budoucnosti, když neví přesně, ani co chce v přítomnosti.

   kultura nápověda

Rottrová
 Marie, *13.11.1941 (Ostrava-Hrušov), česká zpěvačka popmusic. Pochází z rodiny sbormistra...

Doyle
 [Dojl], sir Arthur Ignatius Conan, *22.5.1859 (Edinburgh) – †7.7.1930 (Crowborough), britský...

Vávra
 Otakar, *28.2.1911 (Hradec Králové, Rakousko-Uhersko) – †15.9.2011 (Praha), významný český...

Pavlíček
 Michal, *14.2.1956, český kytarista a skladatel. Člen mnoha významných hudebních skupin...

Moučka
 Jaroslav, *9.11.1923 (Studená u Dačic, Československo) – †26.12.2009 (Praha, Česká...

Brejchová
 Jana, *20.1.1940 (Praha, Československo, tehdejší protektorát Čechy a Morava), významná česká...

   pro nejbližší dny nápověda

28.7.2014 dnes

29.7.2014 úterý

30.7.2014 středa

31.7.2014 čtvrtek

1.8.2014 pátek

2.8.2014 sobota

3.8.2014 neděle

4.8.2014 pondělí


bourání masa fotografie (3)ilustracevideazvukymapyodkazy
Dělení jatečně upravených těl jatečných zvířat na jednotlivé menší části, které jsou většinou tvořeny jednotlivými anatomickými celky (názorné je to např. u plece nebo kýty). Součástí bourání masa je také jeho vykosťování a úprava spočívající v odstranění nežádoucích částí (např. šlach, chrupavek, znečištěných nebo pozměněných částí, tuku, atd.). Bourání masa je dvojího druhu – bourání pro výrobu a bourání pro výsek.
Bourání pro výrobu – bourání masa, které je určeno pro výrobu masných výrobků. Získaná surovina se dále dělí na skupiny podle jakostních parametrů (voda, tuk, celkové svalové bílkoviny, vazivové bílkoviny, čisté svalové bílkoviny). Úprava získaných částí většinou nebývá tak pečlivá jako u bourání pro výsek, protože se většina výrobního masa dále mělní. Výjimkou jsou masné výrobky sestávající z celých větších kusů masa, např. uzená masa, u kterých se redukují zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí. Pokud se vyrábějí uzená masa na kosti (uzené koleno, bok, krkovice aj.), tak se příslušný kus masa nevykosťuje.
Bourání pro výsek – bourání masa určeného pro prodej zákazníkovi (spotřebiteli) v obchodě. Závěrečná úprava je pečlivější než u bourání pro výsek. Redukují se zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí, tak aby byl výsledný kus masa atraktivní pro potenciálního zákazníka. Dále se mohou provádět také speciální úpravy, jako je např. odblaňování, čímž se zvyšuje kvalita masa.


dělení hovězí kýty


dělení hovězí plece


bourání masa


 

Odkazující hesla: droby, frikandó, garb, hrudí, hřbet, kližka, krk, kýta, masný průmysl, plec, podplečí, roštěnec, svíčková, šrůtka
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 10.11.2008
Autor: -VS-



Index Encyklopedie CoJeCo

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z -




Texty hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou být ochrannými
známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

©1999-2014, OPTIMUS s.r.o.