18:57 – Pátek 12. února 2016 – svátek: Slavěna (zítra: Věnceslav)
hledat encyklopedická heslahledat obrázkyhledat videahledat zvukyčeskyenglishnápovědae-mail
  
podrobnější vyhledávání
úvod | hledání | připomínky | otázky | spolupráce | facebook | reklama | index 
nastavit jako výchozí stránku
   
   myšlenka nápověda

Život je neustálé odvádění pozornosti, jež nedovolí ani, od čeho to odvádí.

Kafka

   kultura nápověda

Gyllenhaal
 Jake, *19.12.1980 (Los Angeles, USA), vlastním jménem Jacob Benjamin Gyllenhaal, americký filmový...

Nerez
 Česká hudební folková skupina vzniklá roku 1981 z dueta Vřešťál & Sázavský. Zakládajícími členy...

Kurosawa
 Akira, *23.3.1910 (Tokio) – †6.9.1998 (Tokio), nejvýznamnější japonský filmový režisér a ...

Burian
 Jan, *26.3.1952 (Praha), český písničkář a spisovatel. V letech 1974–1985 tvořil...

Vondráčková
 Helena, *24.6.1947 (Praha), česká zpěvačka pop-music, herečka a tanečnice. Studovala na SVVŠ...

Johansson
 Scarlett, *22.11.1984 (New York, USA), vlastním jménem Scarlett Marie Johansson, americká filmová...

   pro nejbližší dny nápověda

12.2.2016 dnes

13.2.2016 sobota

14.2.2016 neděle

15.2.2016 pondělí

16.2.2016 úterý

17.2.2016 středa

18.2.2016 čtvrtek

19.2.2016 pátek


bourání masa fotografie (3)ilustracevideazvukymapyodkazy
Dělení jatečně upravených těl jatečných zvířat na jednotlivé menší části, které jsou většinou tvořeny jednotlivými anatomickými celky (názorné je to např. u plece nebo kýty). Součástí bourání masa je také jeho vykosťování a úprava spočívající v odstranění nežádoucích částí (např. šlach, chrupavek, znečištěných nebo pozměněných částí, tuku, atd.). Bourání masa je dvojího druhu – bourání pro výrobu a bourání pro výsek.
Bourání pro výrobu – bourání masa, které je určeno pro výrobu masných výrobků. Získaná surovina se dále dělí na skupiny podle jakostních parametrů (voda, tuk, celkové svalové bílkoviny, vazivové bílkoviny, čisté svalové bílkoviny). Úprava získaných částí většinou nebývá tak pečlivá jako u bourání pro výsek, protože se většina výrobního masa dále mělní. Výjimkou jsou masné výrobky sestávající z celých větších kusů masa, např. uzená masa, u kterých se redukují zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí. Pokud se vyrábějí uzená masa na kosti (uzené koleno, bok, krkovice aj.), tak se příslušný kus masa nevykosťuje.
Bourání pro výsek – bourání masa určeného pro prodej zákazníkovi (spotřebiteli) v obchodě. Závěrečná úprava je pečlivější než u bourání pro výsek. Redukují se zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí, tak aby byl výsledný kus masa atraktivní pro potenciálního zákazníka. Dále se mohou provádět také speciální úpravy, jako je např. odblaňování, čímž se zvyšuje kvalita masa.


dělení hovězí kýty


dělení hovězí plece


bourání masa


 

Odkazující hesla: droby, frikandó, garb, hrudí, hřbet, kližka, krk, kýta, masný průmysl, plec, podplečí, roštěnec, svíčková, šrůtka
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 10.11.2008
Autor:



Index Encyklopedie CoJeCo

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z -




Louis Vuitton SaleCheap Louis Vuitton ShoesLouis Vuitton Men BagsLouis Vuitton Purses
Texty hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou být ochrannými
známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

©1999-2016, OPTIMUS s.r.o.