14:38 – Středa 20. srpna 2014 – svátek: Bernard (zítra: Johana)
hledat encyklopedická heslahledat obrázkyhledat videahledat zvukyčeskyenglishnápovědae-mail
  
podrobnější vyhledávání
úvod | hledání | připomínky | otázky | spolupráce | facebook | reklama | index 
nastavit jako výchozí stránku
   
   myšlenka nápověda

O kolik si zlepšíme jiné vlastnosti, o to se nám zase zhorší pýcha.

   kultura nápověda

Issová
 Martha, *22.3.1981 (Praha, Česká republika), česká filmová, televizní a divadelní herečka...

Klein
 [Klajn], Dušan, *27.6.1939 (Michalovce, Slovensko), český filmový a televizní režisér a ...

Oreiro
 Natalia, *19.5.1977 (Montevideo), celým jménem Natalia Marisa Oreiro Iglesias, argentinská herečka...

Vega
 Suzanne, *11.7.1959, americká písničkářka. Studovala tanec, jako zpěvačka začínala v ...

Moučka
 Jaroslav, *9.11.1923 (Studená u Dačic, Československo) – †26.12.2009 (Praha, Česká...

Menzel
 [Mencl], Jiří, *23.2.1938 (Praha), český filmový a divadelní režisér, scenárista a herec...

   pro nejbližší dny nápověda

20.8.2014 dnes

21.8.2014 čtvrtek

22.8.2014 pátek

23.8.2014 sobota

24.8.2014 neděle

25.8.2014 pondělí

26.8.2014 úterý

27.8.2014 středa


bourání masa fotografie (3)ilustracevideazvukymapyodkazy
Dělení jatečně upravených těl jatečných zvířat na jednotlivé menší části, které jsou většinou tvořeny jednotlivými anatomickými celky (názorné je to např. u plece nebo kýty). Součástí bourání masa je také jeho vykosťování a úprava spočívající v odstranění nežádoucích částí (např. šlach, chrupavek, znečištěných nebo pozměněných částí, tuku, atd.). Bourání masa je dvojího druhu – bourání pro výrobu a bourání pro výsek.
Bourání pro výrobu – bourání masa, které je určeno pro výrobu masných výrobků. Získaná surovina se dále dělí na skupiny podle jakostních parametrů (voda, tuk, celkové svalové bílkoviny, vazivové bílkoviny, čisté svalové bílkoviny). Úprava získaných částí většinou nebývá tak pečlivá jako u bourání pro výsek, protože se většina výrobního masa dále mělní. Výjimkou jsou masné výrobky sestávající z celých větších kusů masa, např. uzená masa, u kterých se redukují zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí. Pokud se vyrábějí uzená masa na kosti (uzené koleno, bok, krkovice aj.), tak se příslušný kus masa nevykosťuje.
Bourání pro výsek – bourání masa určeného pro prodej zákazníkovi (spotřebiteli) v obchodě. Závěrečná úprava je pečlivější než u bourání pro výsek. Redukují se zejména třásně, zářezy a povrchové tukové krytí, tak aby byl výsledný kus masa atraktivní pro potenciálního zákazníka. Dále se mohou provádět také speciální úpravy, jako je např. odblaňování, čímž se zvyšuje kvalita masa.


dělení hovězí kýty


dělení hovězí plece


bourání masa


 

Odkazující hesla: droby, frikandó, garb, hrudí, hřbet, kližka, krk, kýta, masný průmysl, plec, podplečí, roštěnec, svíčková, šrůtka
Vytvořeno: 14.3.2000
Aktualizováno: 10.11.2008
Autor: -VS-



Index Encyklopedie CoJeCo

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z -




Texty hesel mohou obsahovat slova nebo slovní spojení, která mohou být ochrannými
známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

©1999-2014, OPTIMUS s.r.o.